dijous, 24 de juliol del 2008

TH 33 Monogràfic



‘El Celler’, un best-seller internacional de Noah Gordon ambientat a Catalunya


Quan el 23 d’octubre vam sentir que Noah Gordon, després de vuit anys sense publicar, feia al Museu del vi de Vilafranca del Penedès la presentació d’un nou llibre, que estava ambientat en terres catalanes, la curiositat lectora ja es posà en marxa per aconseguir el llibre... El record de novel•les com El metge o L’últim jueu feien pensar en una història força documentada plena de detalls del nostre passat. Un best-seller de difusió internacional! Protagonitzat en les nostres terres...!

L’últim llibre de Noah Gordon és això: un best-seller que es llegeix amb facilitat, amb elements d’aventura i de tendresa, adequat per a lectors amb ganes d’evadir-se i passar una bona estona aprenent una mica d’història. Tot i ser força gruixut es fa curt i a un li agradaria encara una mica més...

Ara bé, no espereu una novel•la nacionalista ni reivindicativa de les essències catalanes perquè no la trobareu. En principi crida l’atenció que els protagonistes, i també alguns personatges secundaris, tenen cognoms forans. Són una família gallega que després d’una guerra va rebre les terres com a benefici. I algunes vegades quan parla del país parla d’Espanya i no de Catalunya.

La novel•la se situa històricament a finals del segle XIX, quan Catalunya ja havia patit algunes de les guerres Carlines. Hi veiem com els fills segons de la família havien de cercar un ofici lluny de casa. Com que l’hereu es quedava totes les terres, els altres fills s’havien d’espavilar sovint en el seminari o en l’exèrcit, que és el camí que voldrà triar el nostre protagonista i que suposa l’inici argumental de la història. També hi veiem l’atracció que exerceix la indústria tèxtil, que va fer abandonar les terres a molts pagesos.

El protagonista es veu involucrat en un esdeveniment imprevist i tràgic, que li fa abandonar el país i anar a terres del Llenguadoc. Allà aprendrà l’art de fer un bon vi amb tècniques desconegudes a Catalunya. Al cap d’uns anys pot tornar al seu poble natal, on es fa càrrec de la vinya familiar, perquè el germà gran ha marxat a la fàbrica de la ciutat.

Com totes les obres de Noah Gordon, està ben documentada pel que fa als costums i al context polític. L’autor, igual que en les altres novel•les, realitza un treball d’investigació exhaustiu, en el qual s’assessora amb bons especialistes, i que acostuma a durar tot un any. Un cop feta aquesta recerca, després redacta. Posa cares i noms a aquest fons històric. Tot el procés acostuma a durar uns cinc anys aproximadament.

El que centra l’atenció d’El celler és l’afany del protagonista per millorar la qualitat del vi. Es pot endevinar la passió de l’autor per aquest món, la seva preocupació per anar esbrinant tot el procés i les metodologies per arribar a fer un bon vi.

En els seus llibres endevinem la implicació i l’entusiasme en allò que està explicant, ja siguin avenços mèdics, tècnics o socials. En els arguments de les històries, notem la seva ascendència jueva i també la seva passió per la medicina i la història. Són temes que com podem observar,surten reiteradament en les seves obres.

Una vida entre la medicina i el periodisme dedicada a la bona literatura

Noah Gordon va néixer el novembre de 1926 a Massachusets, en una família d’origen jueu. Va estudiar medicina a Boston durant uns anys, tal com volien els seus pares, però ho va deixar per fer periodisme.

A principis del anys 50 va començar a treballar com a editor i a participar com a reporter en diferents diaris i més endavant va col•laborar en algunes revistes mèdiques.

L’any 1965 va publicar El Rabí, que va tenir un èxit considerable i va ser la primera d’un seguit de novel•les històriques que han agradat a lectors de tot el món. Des d’aquell moment es va dedicar a la literatura.

La seva trajectòria professional ha estat reconeguda per diversos premis als Estats Units i altres països europeus.

A la dècada dels 90 va fer un viatge al nostre país, on viu un dels seus quatre fills. Arran d’aquest viatge, que va anar seguit d’altres, es va interessar pel món del vi.

Bibliografia de Noah Gordon

● EL RABÍ (1965). Edició en català del 1995: El rabí és el primer relat que el va donar a conèixer. Explica la història d’un noi criat en un barri marginal, que esdevé rabí i que es debat entre la tradició i la modernitat. Quan coneix l’amor de la seva vida, la filla d’un pastor protestant, ha d’enfrontar-se a la rigidesa de les normes de la seva comunitat. No és una novel•la d’acció i d’aventura, sinó social i psicològica, situada en l’època actual. Descriu els costums de la comunitat jueva.

● EL COMITÈ DE LA MORT (1969). Edició en català del 1996: El comitè de la mort és la història de tres joves metges, ambiciosos i apassionats, que revisen historials mèdics de pacients difunts per valorar si la mort es podia haver evitat.

● EL DIAMANT DE JERUSALEM (1979). Edició en català del 1995: Narra la història de la recerca d’un valuós diamant relacionat amb el passat del poble jueu. És una història d’aventures i d’amor, en la qual s’entrellacen el passat i el present.

● EL METGE (1986). Edició en català del 1994: Segurament és la millor de les seves obres. És la primera part d’una trilogia sobre la història de la medicina. El metge ens transporta al segle XI. El protagonista, amb el seu afany per millorar els coneixements mèdics, fa un viatge des de Londres fins a Pèrsia, on es farà passar per jueu per estudiar medicina amb Avicena.

● XAMAN (1992). Edició en català del 1994: A mitjans del segle XVIII Rob J. Cole es veu obligat a emigrar des d’Escòcia als Estats Units. Després d’estudiar a Boston, anirà a les noves terres de l’oest i s’instal•larà com a metge rural, on entrarà en contacte amb la cultura dels indis Sauk i amb moviments d’alliberament d’esclaus. Posteriorment el seu fill continuarà amb els estudis i l’ofici de la medicina.

● LA DOCTORA COLE (1996). Edició en català del 2002: Última part de la trilogia. Es situa en els Estats Units dels anys 80. La doctora Cole és una dona moderna i independent, que decideix deixar l’hospital de la ciutat per crear un consultori en una zona rural. El relat posa en evidència la precarietat i els dèficits de la sanitat pública americana.

● L’ÚLTIM JUEU (2000). Edició en català del 2001: Ambientada en l’Espanya del segle XV, narra l’expulsió dels jueus i les seves conseqüències. Yonah Toledano es queda sol quan tota la família marxa del país. Haurà de viure amagant la seva identitat en una Espanya intolerant dominada per la Inquisició.

● SAM I ALTRES CONTES D’ANIMALS (2002). Edició en català del 2002: Recull de contes infantils.

Àngels Vilà-Rius