dijous, 24 de juliol del 2008

TH 33 Local



LA INDÚSTRIA CATALANA AL SERVEI DE LA GUERRA


Del pintallavis a la bala. La indústria de guerra a Catalunya
TVC: Montserrat Besses (direcció); Marc Sansa (realització)
Sala Municipal, 9 de febrer de 2008

L’acte de presentació, organitzat per la Regidoria de Cultura, va consistir en la projecció del documental emès per Televisió de Catalunya el 29 de novembre de l’any passat i un col·loqui posterior. Hi van assistir una seixantena de persones.

El documental explica les transformacions que va viure la indústria catalana per adaptar-se, a partir del juliol de 1936, a la fabricació de material de guerra per fornir el front republicà.

El col·loqui es va fer amb la periodista Montserrat Besses, directora del documental, Marc Sansa, realitzador i autor de la música original, i amb un dels protagonistes del reportatge, l’arenyenc Eliseu Làzaro, que al 1936 era torner dels tallers de Can Palomer d’Arenys de Mar, que juntament amb altres empreses van ser agrupats a les Bàscules Lletjós, també a Arenys de Mar.

El procés d’elaboració del documental va ser un dels temes tractats al col·loqui, però la presència d’Eliseu Lázaro va aportar a l’acte l’experiència personal d’un dels protagonistes de la història explicada en el treball: com alguns empresaris, conjuntament amb els seus treballadors, van posar els seus tallers al servei de les necessitats bèl·liques de la Generalitat. Una actitud que en alguns casos es va adoptar per veritable esperit de lluita i de defensa de la República, però en d’altres també per evitar anar al front. La presència de Montserrat Catalán, directora de l’Arxiu Tarradellas, va permetre tractar durant la xerrada el vessant polític-històric del tema. Cal destacar que la feina feta pels autors del reportatge va contribuir de manera fonamental a la publicació de les més de dues-centes fotografies que apareixen en el llibre La indústria de guerra a Catalunya, de Josep Tarradellas (Lleida: Pagès editors, 2007).

Pere Franch


UNA EINA PER CONÈIXER ENCARA MÉS BÉ EL NOSTRE ENTORN

Passejades a peu per Arenys de Munt. 2a edició
Gaspar Casals i Jordi Rossell
Arenys de Munt: Ajuntament, 2008. 161 p.
Dissabte, 19 d’abril. Masia de Can Borrell.

La primera edició de Passejades a peu per Arenys de Munt es va publicar l’abril de 2003. Se’n van fer mil exemplars i va rebre una acollida molt bona per part del públic, com mostra el fet que s’han venut tots els exemplars, cosa que ha portat ara els autors a fer-ne una segona edició, revisada i ampliada.

La principal novetat d’aquesta nova edició és que s’han afegit al final tres itineraris nous als 33 que hi havia en la primera. El primer recorre el camí de can Montalt, que passa pel vessant solell dels Tres Turons i que és el camí que anys enrere unia Arenys de Munt amb Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres. Un camí, per cert, que després d’anys d’abandonament va ser recuperat i senyalitzat per un grup de voluntaris. El segon itinerari nou recorre la pineda de Can Jalpí, i el tercer és una caminada de 20 minuts que travessa el paratge del Fangar, un dels racons d’Arenys de Munt on el conreu de cirerers és més antic, segons els autors.

El llibre inclou un mapa, ara en color i amb més elements visuals, que proporcionen més claredat i senzillesa. També s’han perfeccionat les referències de la durada, la distància, el desnivell i l’aproximació de cada itinerari, cosa que fa la guia encara més útil.

A part d’aquestes incorporacions, també hi ha canvis en la redacció d’alguns itineraris, perquè algunes referències han desaparegut i n’hi ha d’altres de noves. Haver pogut afegir tres camins que estaven abandonats o embardissats és un èxit per a la recuperació del nostre entorn, però, com diuen Casals i Rossell, “és un balanç pobre (...). Els camins són un patrimoni públic prou valuós, i cal potenciar el seu ús i coneixement”. Aquest és per mi el principal mèrit del llibre: que fomenta el coneixement de l’entorn, i a més ho fa, en aquesta segona edició, amb una eina útil, precisa i molt fiable, on, de manera molt subtil, es nota el respecte i l’amor dels autors pel medi natural.

Pere Franch