dilluns, 27 d’abril del 2009

TH 35 Música


RIVER OF DREAMS / HAYLEY SINGS JAPANESE SONGS

Hayley Westenra
Universal Music, 2008.

La cantant neozelandesa Hayley Westenra va començar a cantar molt jove. Quan tenia sis anys, la professora de música de la seva escola va descobrir que tenia una veu excepcional per al cant. El temps ho ha corroborat: l’any 2001, amb només catorze anys, va enregistrar el seu primer disc d’estudi, que du com a títol el seu mateix nom. Dos anys més tard, el seu disc Pure va ser un gran èxit i la va llançar definitivament a la fama: se’n van vendre més de dos milions de còpies a tot el món i va arribar a ser el número 1 a les llistes d’èxits del Regne Unit. Més endavant, han vingut altres àlbums destacables, com Odyssey (2005) o Treasure (2007).

Ara Westenra ens sorprèn amb amb dos nous treballs, River of Dreams i Hayley Sings Japanese Songs. El primer, River of Dreams, és un recopilatori d’èxits de la cantant amb tres cançons noves. El tema que dóna nom al disc és una versió cantada de l’Hivern de Les quatre estacions de Vivaldi. Altres temes que cal destacar són Pokarekare Ana, una cançó maori, de la seva terra; Shenandoah; la tradicional anglesa The Water Is Wide; Both Sides Now; l’excepcional Ave Maria de Caccini; Benedictus, de l’obra The Armed Man: A Mass for Peace de Karl Jenkins; Summer Rain; O mio babbino caro, famosa ària de l’òpera Gianni Schicchi de Puccini; i la versió de la cançó May It Be d’Enya, de la banda sonora d’El Senyor dels Anells (Westenra sempre diu que li agrada cantar aquesta cançó perquè per a ella simbolitza l’espectacular paisatge del seu país, Nova Zelanda, que és on es va rodar aquesta pel·lícula).

Tot i així, la selecció d’èxits de River of Dreams és discutible i s’hi poden trobar a faltar cançons com Who Painted the Moon Black?; Across the Universe of Time; Lascia ch’io pianga, de l’òpera Rinaldo de Händel; My Heart and I, d’Ennio Morricone; o l’esplèndida versió de Wuthering Heights, de Kate Bush. Però ja sabem que és difícil fer una selecció que agradi a tothom i, en el cas de Hayley Westenra, als seus discos hi ha tantes cançons destacables que amb un sol recopilatori no n’hi hauria prou. Els tres temes nous són Songbird; Now Is the Hour, una altra cançó maori; i una nova versió de l’Ave Maria de Bach/Gounod.

A Hayley Sings Japanese Songs, la cantant fa un homenatge a diverses cançons japoneses. Excepte Amazing Grace, totes les cançons de l’àlbum són noves; no es poden trobar a cap dels seus treballs anteriors. Les canta en anglès (i aquí cal dir que ella és coautora de la lletra en aquest idioma de la majoria de les cançons, i, en el cas de Time Goes Around, és l’autora de tot el text) excepte algun petit fragment, que canta en japonès. El disc ha tingut molt bona acollida al Japó, on hi ha molts fans de la cantant, però també arreu del món, ja que és un disc molt remarcable, on el talent i el refinament de Hayley Westenra es barregen amb l’exquisidesa de les cançons escollides.

Joan Lloret