dilluns, 27 d’abril del 2009

TH 35 Entrevista


Rosa Pastrana
, directora de la Biblioteca Sant Martí

“La biblioteca és un equipament conegut, estimat i arrelat al poble”

Amb la perspectiva de la celebració dels 75 anys de la Biblioteca Sant Martí d’Arenys de Munt, parlem amb Rosa Pastrana Guilló, directora de la biblioteca des de l’any 1993.

Estem celebrant el 75è aniversari de la biblioteca. Per començar, pots fer un breu apunt del seu origen i la seva evolució?

Podem tenir la satisfacció que la nostra biblioteca sigui una de les biblioteques públiques més antigues de Catalunya, això vol dir que aquest poble estima i aprecia la cultura des de fa molts anys. La biblioteca es va crear l’any 1933 per iniciativa popular i això és un altre fet important; és a dir, no va venir ningú de fora ni cap administració sinó que van ser els propis ciutadans del poble els qui van prendre aquesta iniciativa. Va ser un grup anomenat Els amics de la biblioteca, que va comptar amb el suport d’associacions, partits polítics i l’Ajuntament. Des d’aleshores la biblioteca ha canviat tres cops d’emplaçament. L’any 1941 va passar a formar part de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona. Des de l’abril de 1988 es troba al cèntric edifici del Rial Bellsolell i des de fa uns anys que esperem la realització del projecte d’una nova biblioteca.

Després parlarem d’aquest projecte. Ja fa anys que ets la directora, com és que vas venir a treballar a la biblioteca d’Arenys de Munt?
Tenia una plaça itinerant a les biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona, això volia dir estar gairebé cada dia en una biblioteca diferent. Va ser molt interessant durant un temps, treballava avui al Raval i demà a l’Hospitalet, una setmana a una biblioteca gran a Sant Andreu i després dos dies en una de petitona a Les Corts. Va arribar un moment que vaig tenir ganes de canviar, buscar un lloc més estable, sortir de Barcelona, tenir fills... i la plaça d’Arenys de Munt va quedar lliure. Era l’any 1993, va ser una canvi molt gran: passar de treballar i viure a la Barcelona postolímpica a Arenys de Munt.

Amb la perspectiva d’aquests anys, creus que hi ha molta diferència entre la biblioteca, els usuaris, els serveis... d’ara i els de l’any 93?
Ufff. Si alguna cosa ha canviat (per millorar) en l’àmbit cultural en aquest país han estat les biblioteques públiques. Només quatre dades perquè us en feu una idea: l’any 1993 es van prestar en aquesta biblioteca 6.758 documents, i l’any passat 22.897; és a dir, quasi quatre vegades més. Les biblioteques catalanes han canviat molt en els últims 15 anys, han millorat en tots els aspectes, s’han informatitzat, se n’han creat de noves, amb uns edificis fantàstics, s’ofereixen nous serveis, es fan moltes activitats, s’han ampliat els espais (bé, no en el nostre cas), s’han obert als usuaris, s’han fet més visibles, i més i més importants dins de les seves comunitats.

Quines coses t’agraden més del dia a dia d’una biblioteca pública en un poble com Arenys de Munt?
D’entrada m’agrada molt treballar en un servei públic (aquest any en fa 25 que treballo a la Diputació de Barcelona). El tracte amb l’usuari en una biblioteca pública com aquesta és molt proper. La feina és molt variada, i permet tenir contacte amb vilatans de tot tipus i edats, i això és molt enriquidor, és una feina que aporta molt humanament i em sento molt agraïda. Treballo a prop de casa, per una comunitat on tinc amics i veïns i per a uns usuaris fantàstics.

Creus que la biblioteca és un servei cultural, o és alguna cosa més, també un servei social?
Hem d’entendre la biblioteca pública d’una manera àmplia, com un espai d’integració, amb projectes i actuacions que garanteixin l’accés a la informació de tots els membres de la comunitat a la qual pertany.

Consideres que la Biblioteca Sant Martí és prou coneguda, utilitzada i valorada pels ciutadans del poble?
Sí, crec que sí, és un equipament conegut, estimat i arrelat al poble, i les dades estadístiques així ho mostren, ja que són molt positives [la Rosa llegeix les estadístiques]. L’any passat la biblioteca va rebre 25.399 visites, i s’han prestat 22.898 documents, gairebé el doble que l’any 2003. El poble acull amb interès les iniciatives i activitats que programem. Tenim una intensa relació amb altres institucions, amb associacions...

Al llarg d’aquests anys la biblioteca ha organitzat un munt d’activitats, hores del conte, conferències, espectacles diversos, tertúlies... Quines destacaries?
De totes les activitats que s’han fet a la biblioteca al llarg d’aquests 15 anys, les que recordo amb més carinyo són sens dubte les que han fet persones del poble (que han estat moltíssimes). Recordo, dels primers anys de ser aquí, les recitacions poètiques que organitzava l’Antoni Cantallops; l’espai que vaig fer a la ràdio amb la Cristina Blasi que es titulava Contes a dos; l’última obra de teatre que ha muntat el Cocou, Bang, que es va representar al pati de la biblio; la tertúlia de literatura per joves que porta actualment el Vicenç Lloret; els molts anys compartint la coordinació de la revista TEHAC... i això que he citat només és una petita part.

La biblioteca també ha estat una de la primeres de la comarca en tenir un bloc.
Amb l’excusa de difondre els primers actes del 75è aniversari, el juliol de 2008 em vaig animar a fer un bloc (enllaç al bloc de la Biblioteca). Hi vaig posant notícies i opinions del dia a dia de la biblioteca: activitats, els actes del 75è aniversari, les estadístiques de l’any, les novetats del TEHAC, coses que ens passen, com una inundació que vam tenir... Així que encara que sigui molt modestament, estem també en el grup de biblioteques 2.0. Bé, un bloc és poca cosa en comparació amb les moltes que es poden fer amb Internet, però és un primer pas, i més tenint en compte que som una biblioteca petita.

Una de les teves especialitats és recomanar llibres, discos, pel·lícules, als usuaris de la biblioteca. Digues un llibre, un disc, una pel·lícula que t’agradi...

Bé, hi ha molts usuaris que saben exactament el que busquen, d’altres que aporten informació i opinions que ens serveixen molt per transmetre a altres usuaris. També hi ha qui busca consell a l’hora de triar... però no és això el que em preguntaves. A veure, és molt difícil, però te’n diré un de cada. Si haig de triar un sol llibre diria Anna Karenina, de Tolstoi, però últimament llegeixo molta novel·la negra, i el meu autor preferit és el suec Hening Mankell. Fa poc he llegit, també dins d’aquest gènere i m’ha agradat molt, El interior del bosque, d’un autor que no coneixia, Eugenio Fuentes. Quant a pel·lícules, Dràcula, de Coppola, i una que ha arribat fa poc a la biblioteca, American gangster, de Ridley Scott. Discs: Branques de Relk, o qualsevol de Tom Waits, o també un de la Cecilia Bartoli que es titula Opera proibita.

I en aquests moments, com està el projecte de la nova biblioteca?
Bé, quan semblava que realment sí, que tindríem biblioteca nova, i estaven a punt de començar les obres, per diversos motius s’atura el projecte, i ara mateix no hi ha cap data, ni se sap realment on s’ubicarà el nou edifici. Ha estat una decepció enorme. No sé, potser ha faltat decisió, o ambició a l’hora de lluitar per la nova biblioteca. També penso que això passa en aquest poble amb moltes altres coses. Penseu en la piscina, la llar d’infants, i altres equipament tan llargament esperats. Les coses arriben massa tard. Un poble que va inaugurar una biblioteca pública l’any 1933 quan al Maresme només hi havia la biblioteca pública de Canet i la de Calella, hauria de tenir una biblioteca adequada a les necessitats del poble i dels temps.

Els professionals de la biblioteconomia sabem quines són les característiques que hauria de complir una biblioteca per servir a una comunitat de les dimensions d’Arenys de Munt, però segurament molta gent ho desconeix. Ens en pots fer un breu apunt?

La Llei del sistema bibliotecari de Catalunya i el Mapa de Lectura Pública ho marquen clarament. La llei diu que els municipis amb més de 5.000 habitats tenen l’obligatorietat d’oferir un servei bibliotecari, i el Mapa de Lectura Pública elaborat pel Departament de Cultura de la Generalitat és un document que facilita els paràmetres i estàndards que corresponen a cada població. Arenys de Munt, amb 7.800 habitants, ha de tenir una biblioteca de 1.230 metres quadrats, amb 19.518 documents, un bibliotecari, tres tècnics auxiliars i 0-1 subaltern, i 30 hores d’obertura al públic.
Això, es evident, està lluny del que oferim actualment. L’edifici actual, amb alguns avantatges (és un edifici cèntric, conegut, i estimat), ha quedat absolutament petit (230 metres quadrats) i obsolet. A més, el fet de tenir el projecte de la biblioteca nova des de fa tant de temps, ha dificultat les inversions en l’actual edifici i el seu estat en aquests moments és molt precari.

Com van els actes de celebració del 75 aniversari?
En primer lloc es va crear una comissió (que es reuneix periòdicament) de persones del poble vinculades al món de la cultura i les biblioteques per aportar idees i suggeriments per a aquesta celebració. Vam començar el mes de maig amb una festa a la plaça del poble, amb la realització del Llibre Gros d’Arenys de Munt. Al llarg de l’estiu vam organitzar un cicle d’actuacions, les Vetllades a l’eixida, els cinc divendres d’agost a les 10 del vespre al pati de la biblioteca. Al novembre, per la Festa Major, es van atorgar els premis del concurs de punts de llibre. També, com deia abans, hem fet el bloc, on anem anunciant i comentant els actes que es van fent. Ara la comissió continua preparant actes per aquesta celebració que ha de durar fins l’estiu de 2009. Clourem la celebració de l’aniversari amb un viatge, per tots els usuaris que es vulguin apuntar, pel sud del Marroc. El viatge, que ha de durar vuit dies, comença a Marràqueix, i continua cap al sud, fins arribar a 20 quilòmetres al sud de la ciutat de Zagora, a un poblet que es diu Tamegroute, amb una singular biblioteca que ens proposem visitar.
Es pot consultar la informació dels actes del 75è aniversari al nostre bloc.

Gràcies , i per molt anys!

Javier Guallar